“Programul ‘Casa Verde’ va fi revigorat în 2016, prin lansarea unei linii de finanțare de 150 de milioane de lei, dedicată conceptului Casa Verde Plus.” Anunțul a fost făcut de joi, 7 aprilie 2016, de către ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer în cadrul conferinței „Generația Viitoare de Clădiri”, organizată în marja ROMENVIROTEC 2016, expozitia internationala pentru tehnologii si echipamente de protectia mediului.

Doamna ministru a menționat că “După cinci ani, reluăm ‘Casa verde‘ în 2016 și, pe lângă sistemele de încălzire care utilizează energie regenerabilă, vom finanța și investiții care utilizează materiale pentru izolație, cum ar fi cânepa, lâna sau piatra bazaltică, sisteme de acoperișuri, sisteme de eficientizare a consumului de resurse și sisteme de iluminat ecologice. Beneficiarii acestui program vor fi persoanele fizice, asociațiile de locatari, instituțiile publice, școli, spitale, universități. Acest program integrat, căruia eu îi spun ‘Casa verde plus‘, va avea un buget total de 150 de milioane lei. Pentru sistemele înlocuirea sistemelor de încălzire vor fi alocate 95 de milioane lei, iar pentru aceste elemente noi, de acoperișuri, izolație, în jur de 45 de milioane“.

În plus, sunt alocate în jur de 44 de milioane de lei pentru finanțarea și finalizarea contractelor semnate în baza vechiului programCasa Verde“, ce nu s-a mai reluat din 2011 până în prezent.

“‘Casa Verde‘ clasică, să-i spunem așa, care a existat și în anul 2011, finanța instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire pentru persoanele fizice și juridice. Există încă o serie de contracte semnate la vremea respectivă și pot să vă spun că sunt alocate în jur de 44 milioane de lei pentru finanțarea și finalizarea acestor contracte”, a spus doamna ministru.

Cristiana Pașca Palmer a subliniat că relansarea programului ‘Casa Verde’ va stimula și creșterea afacerilor în sectorul materialelor de construcții ecologice.

“Pe lângă beneficiile reale de mediu pe care acest program le va oferi, va avea o serie de alte beneficii foarte importante. Vorbeam de reducerea facturilor, dar și de un mare avantaj în dezvoltarea de business-uri. Toată această piață este încă într-o fază de pionierat și aș vrea ca, prin măsurile pe care le luăm, să stimulăm și creșterea business-urilor în această zonă. Impulsionarea consumului de materiale de construcții ecologice va crea o piață competitivă în acest sector și sper că va duce, de asemenea, la crearea de noi locuri de muncă“, a menționat Pașca Palmer.

Ghidurile dedicate noului program “Casa Verde Plus” vor fi definitivate la jumătatea lunii mai, potrivit ministrului Mediului.

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, 6 aprilie 2016, bugetul de venituri și cheltuieli pe anul în curs al Fondului pentru Mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu. Venituri totale au fost estimate la 836,46 milioane de lei și cheltuieli de 838,66 milioane lei, iar deficitul de 2,2 milioane de lei, urmând a fi acoperit din excedentul anilor anteriori.

Printre programele ce urmează să fie finanțate din Fondul pentru Mediu se numără Programul “Casa Verde” privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă.

Pentru Programul “Casa Verde” s-au alocat 44,5 milioane lei pentru finanțarea contractelor în vigoare și 94,7 milioane lei pentru contracte noi. Se estimează că în jur de 15.500 de persoane fizice vor beneficia de finanțare.

Programul ‘Casa Verde’ este completat de ‘Casa Verde Plus‘, pentru care au fost alocate 45 milioane de lei, din care vor fi finanțate materiale ecologice, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse și altele”, mai informează Executivul.

Sursa: Agerpress
Sursa foto: organicsunshine.net